REKLAMA
Zdroj: 123rf.com
  • Pes
  • Výživa psů
  • Výživové poradenství

Jaké bílkoviny vybrat pro svého psa - srovnání masa, ryb a alternativních zdrojů bílkovin

Publikováno: 09:17 Přečtěte za: 10 min.

Bílkoviny jsou velmi důležitou složkou psí stravy. Podle Americké asociace úředníků pro kontrolu krmiv (AAFCO) by měl být její obsah v sušině (tj. zbytek výrobku po odečtení vody) 18 %. Zdrojem bílkovin v domácích a komerčních dietách je obvykle maso.

Obsah

    Jak je protein strukturován?

    Z chemického hlediska je protein organická látka, která je polymerem - sloučeninou složenou z mnoha podobných podjednotek. V tomto případě jsou to aminokyseliny.

    Lze je rozdělit na:

    • endogenní aminokyseliny, tj. ty, které si tělo dokáže vyrobit samo (např. alanin, glycin),

    • exogenní aminokyseliny - ty musí být přijímány s potravou, protože tělo je není schopno samo syntetizovat (např. tryptofan, fenylalanin).

    Vhodný protein pro vašeho psa by proto měl poskytovat správné množství aminokyselin, přičemž zvláštní důraz by měl být kladen na ty, které si tělo samo nevyrábí.

    Drůbeží maso jako zdroj bílkovin

    Drůbeží maso je zdaleka nejčastěji voleným zdrojem bílkovin pro vašeho psa. Kuřecí maso najdete ve většině komerčních krmiv pro domácí zvířata, i když tuto informaci neuvádějí na hlavní etiketě. Z tohoto důvodu se vyplatí číst složení výrobků, které kupujete. Důležité je také věnovat pozornost konstrukci názvu krmiva: pokud je na něm uvedeno "vlhké krmivo s králičím masem", je velmi pravděpodobné, že samotné králičí maso bude tvořit malé procento složení. Výrobci jej v takových situacích velmi často doplňují kuřecím nebo krůtím masem, což je pro ně výhodné vzhledem k nižším výrobním nákladům. Krmiva založená převážně na výrobcem deklarovaném mase budou mít v názvu spíše výraz "králičí", "hovězí", "klokaní" než "králičí", "hovězí", "klokaní". Proto si při rozhodování o výběru konkrétního masa pro stravu vašeho psa vždy přečtěte složení komerčních krmiv!

    Krmiva založená převážně na výrobcem deklarovaném mase budou mít v názvu spíše výraz "králičí", "hovězí", "klokaní". Proto si při rozhodování o výběru konkrétního masa pro stravu vašeho psa vždy přečtěte složení komerčních krmiv!

    Jagoda Cinciała , veterinářka

    Hovězí a vepřové maso ve stravě psa

    Hovězí maso obsahuje 20-22 % bílkovin a méně než 5 % tuku. Je však třeba mít na paměti, že procento živin se může lišit v závislosti na plemeni skotu, způsobu využití a pohlaví. Hovězí maso je také zdrojem vitaminů skupiny B a železa a zinku. Bohužel je považováno za jeden z nejsilnějších alergenů pro psy. Za další nevýhodu lze považovat i jeho vysokou cenu.

    Vepřové maso obsahuje 22-23 % bílkovin a 14 % tuku. Majitelé často přemýšlejí, zda je to pro jejich čtyřnohého miláčka to pravé maso. Ve společnosti panuje stereotyp, že vepřové maso je pro psa nejhorším možným zdrojem bílkovin kvůli reziduím antibiotik a riziku nákazy trichinelózou. Z tohoto důvodu od něj mnoho opatrovníků zcela upustilo a výrobci ho jen zřídka používají jako hlavní složku v komerčních krmivech pro domácí zvířata.

    Skutečnost je však taková, že maso schválené ke konzumaci neobsahuje rezidua léčiv a od roku 2006 nejsou v Evropské unii povoleny antibiotické stimulátory růstu. To samozřejmě neznamená, že hospodářská zvířata nedostávají antibiotika. Tato léčiva se stále používají k léčbě řady onemocnění, ale veterinární lékaři a chovatelé jsou povinni dodržovat ochrannou lhůtu, tj. období, během kterého se organismus zvířete zcela zbaví zbytků léčiv. Důvodem je ochrana spotřebitele a omezení rostoucí rezistence mikroorganismů vůči antibiotikům. To platí i pro neprávem nechvalně proslulé vepřové maso.

    Mohou být psům podávány ryby?

    Ryby nejsou oblíbeným zdrojem bílkovin ve stravě psů - mnohem častěji jsou spojovány s kočkami. Znamená to však, že by se jim neměly podávat? Samozřejmě že ne! Ryby jsou cenným zdrojem nenasycených mastných kyselin DHA a EPA, které pomáhají podporovat nervový systém, zrak a zlepšují vzhled kůže a srsti. Najdeme je také v ořeších!!! a rostlinných olejích.

    Obsah bílkovin a tuků v rybách do značné míry závisí na druhu:

    • treska - 18,2 % bílkovin, 0,1 % tuku,

    • losos - 19,9 % bílkovin, 13,6 % tuku,

    • sleď - 16,3 % bílkovin, 10,7 % tuku.

    Další zdroje bílkovin - použití při léčbě potravinových alergií

    Na trhu existuje široká škála výrobků s nejrůznějšími zdroji bílkovin. Za jejich zvláštní typ jsou považována jednoproteinová krmiva pro psy. Ta se používají k diagnostice a terapii potravinových alergií. Jedná se o výrobky založené pouze na jednom zdroji bílkovin, např. králičím, sobím, jehněčím nebo koňském mase. Ve svém složení nesmí obsahovat jiné druhy masa. Tato krmiva slouží k vyloučení alergenu ze stravy psa.

    Zvláštním typem krmiva jsou výrobky obsahující hydrolyzované bílkoviny. Ty by se měly používat pouze při diagnóze potravinové alergie. Hydrolýza bílkovin, které obsahují, spočívá v jejich rozkladu na menší molekuly, které jen málo stimulují imunitní systém psa, a proto obvykle nevyvolávají příznaky alergie. Je však třeba mít na paměti, že vzhledem k jejich specifickému složení nejsou vhodné pro podávání vašemu zvířeti po uplynutí diagnostického období 6-8 týdnů.

    Nedostatek bílkovin u psů

    Dostatečné množství bílkovin a přísun esenciálních aminokyselin jsou pro správné fungování psího organismu nezbytné. Nedostatek těchto složek může mít za následek horší kondici svalů, rychlejší únavu a horší kvalitu srsti.

    Tryptofan, jedna z esenciálních aminokyselin, je prekurzorem při tvorbě serotoninu, takže jeho nedostatek může mít za následek horší náladu. Nedostatek dostatečného množství methioninu zase vede k vypadávání srsti a oslabení drápů, které mohou být křehčí.

    Škodlivý může být také nadbytek bílkovin v potravě, který může mít za následek přibývání na váze, nadýmání a sníženou produkci trusu.

    Alternativní zdroje bílkovin

    Živočišné produkty se hojně využívají v chovatelském a veterinárním průmyslu. S rostoucím počtem zastánců vegetariánské stravy se mezi majiteli stále častěji objevují otázky týkající se alternativních zdrojů bílkovin.

    Je třeba poznamenat, že sestavení kompletní stravy pro psy založené na rostlinných bílkovinách je velmi obtížné a mělo by být konzultováno s veterinárním lékařem nebo veterinárním odborníkem na výživu. Vegetariánský pes by měl být doplňován esenciálními aminokyselinami.

    To však neznamená, že rostlinné položky se ve složení krmiva nevyskytují. Velmi často se můžeme setkat s kukuřicí, sójou nebo pšenicí. Ty jsou však špatným zdrojem esenciálních aminokyselin.

    Stále častěji se hovoří o zavádění bílkovin získaných z hmyzu do stravy zvířat a lidí. Vzhledem ke snížení emisí skleníkových plynů a menší spotřebě vody během výrobního procesu se jedná o řešení šetrné k životnímu prostředí. V současné době se za jedlé považuje přibližně 2 000 druhů hmyzu. Z hlediska složení aminokyselin jsou ideální náhradou masa. Výzkum imunogenity (tj. možnosti vyvolání alergické reakce) hmyzích bílkovin stále probíhá.

    Bílkoviny ve stravě psa - shrnutí

    Existuje mnoho různých zdrojů živočišných bílkovin, které splňují nutriční požadavky psa. Patří mezi ně především drůbeží, hovězí a vepřové maso. To však neznamená, že váš pes nemůže jíst ryby, koňské maso nebo dokonce sobí maso.

    Speciálním typem krmiva jsou monobílkovinné výrobky a hydrolyzáty. Ty se používají k diagnostice a léčbě potravinových alergií u psů. Jejich nasazení a to, kolikrát denně máte svého psa krmit specializovaným krmivem, byste měli konzultovat se svým veterinářem.

    Nelze jednoznačně říci, která bílkovina krmiva je pro vašeho psa nejvhodnější. V tomto ohledu je vhodné sledovat, co našemu mazlíčkovi nejvíce chutná a zda se u něj nevyskytují potravinové alergie.

    Bibliografie
    1. "Otázky týkající se stravy a výživy - jak rychle a efektivně zkontrolovat stravu pacienta?" - R. Remillard; Veterinární medicína po diplomu; 03/2016
    2. "Dietní vlastnosti masa různých druhů drůbeže chovaných v alternativních systémech chovu". - M. Michalczuk, A. Siennicka; Przegląd Hodowlany; 11/2010; 27
    3. "Pravda, nebo fikce? Vyvracení běžných mýtů o výživě společenských zvířat". - E. Tricarico; Veterinary Medicine after the Diploma; 02/2021
    4. "Velká kniha hovězího masa" - K. Lendzion a kol., elektronické vydání, 2015
    5. "Doplňky aminokyselin ve výživě psů a koček". - A. Mirowski; Życie Weterynaryjne; 96(9)/2021
    6. "Hmyzobílkovinná strava jako potenciální riziko alergie u psů" - B. Premrov-Bajuk a kol.; MDPI animals; 11/2021; doi: 10.3390/ani11071942
    7. "Proč jíst vepřové?" - Informační brožura polského Svazu chovatelů a producentů prasat
    8. "Alternativní zdroje bílkovin ve výživě zvířat aneb nové položky jídelníčku". - K. Kowalczyk; Veterinary Magazine; 10/2021

    Nasi eksperci

    Naše použití souborů Cookies

    Soubory Cookies používáme k tomu, aby pro vás byly naše webové stránky uživatelsky přívětivější a spolehlivější. Umožňují nám také přizpůsobit obsah a reklamu vašim zájmům. Pokud s tím nesouhlasíte, reklamy se budou zobrazovat i nadále, ale nebudou vám přizpůsobeny.